Η καρδιά μιας ολόκληρης γενιάς
χτυπάει στο θέατρο Βαφείο

περισσότερα
Ομάδα "Πλάνη"
Δικαιάρχου 106-108, Παγκράτι 11632
210 7019616 | info@omadaplani.gr

ιστορικό

Η Ομάδα «Πλάνη» συμπληρώνει φέτος 27 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα. Οι δημιουργοί και καλλιτεχνικοί συντελεστές της ομάδας, Άννα Ετιαρίδου και Κώστας Δελακούρας, από το 1996 μέχρι σήμερα, έχουν «περπατήσει» πάνω σε διάφορα είδη θεάτρου, ανεβάζοντας παραστάσεις, άλλοτε κλασσικές, άλλοτε πειραματιζόμενοι πάνω σε εναλλακτικά έργα, αλλά πάντοτε με στόχο την καλύτερη δυνατή απόδοση του κάθε έργου και του πνεύματος του εκάστοτε συγγραφέα.

Η πρώτη παράσταση της ομάδας, «Οι Ατρείδες», ήταν ένας πειραματισμός πάνω στην Αρχαία Τραγωδία, μία σύνθεση αποσπασμάτων από έργα των τριών μεγάλων τραγικών δραματουργών, με κοινό άξονα το μύθο της οικογένειας των Ατρειδών.

Όμως, ως νέα ομάδα με ελάχιστους οικονομικούς πόρους, η ομάδα «Πλάνη» αναγκάζεται να στραφεί σε εναλλακτικούς χώρους και έτσι ιδρύει και ονοματίζει ένα νέο είδος: το Bar Theatre. Το είδος αυτό – θέατρο μέσα σε μπαρ - εντελώς άγνωστο στο τότε κοινό, εντυπωσιάζει με την αμεσότητα και τη δυναμική του κι αποκτά θαυμαστές παντού. «Χωροχρόνος», «Να φύγη ο Τρελλός από την Αυλή», «Μια μπύρα με το Χένρυ» (διασκευή κειμένων και ποιημάτων του Τσαρλς Μπουκόφσκι), «Μην το πεις στον Μπαμπά», είναι μερικοί τίτλοι έργων που ανέβηκαν μέσα σε πέντε χρόνια στο μπαρ «Κέλσος» και έτυχαν μεγάλης αποδοχής. Το αποτέλεσμα ήταν το Bar Theatre να καθιερωθεί στο θεατρικό τοπίο και να ανεβαίνουν παραστάσεις του συγκεκριμένου είδους από το 1998 - που δημιουργήθηκε από την Ομάδα «Πλάνη» - μέχρι και σήμερα!

Το 2004 η Ομάδα «Πλάνη» ιδρύει το «Θεατρικό Εργαστήρι «Περιπλάνηση» στο οποίο τα μέλη της διδάσκουν υποκριτική, σκηνοθεσία, κινηματογράφο, κλπ., σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με το Θέατρο στον ελεύθερο χρόνο τους. Στα πλαίσια της θεατρικής διδαχής και μάθησης, το εργαστήρι ανεβάζει κάθε καλοκαίρι έργα των ομάδων του στο ετήσιο «Μικρό φεστιβάλ της Περιπλάνησης».

Το 2006, η ομάδα στρέφεται στο κλασσικό θέατρο και διασκευάζει το διήγημα του Άντον Τσέχωφ «Το Στοίχημα» το οποίο ανεβαίνει στο Θέατρο «Σημείο». Η επιτυχία της παράστασης οδηγεί την ομάδα να τη συνεχίσει και δεύτερη σαιζόν.

Το 2008 «Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα» του Λουίτζι Πιραντέλλο ανεβαίνει επίσης στο Θέατρο «Σημείο», ενώ παράλληλα τα μέλη της «Πλάνης» ανεβάζουν δικά τους έργα όπως «Ο αδύνατος χαρακτήρας» και η κωμωδία «Ζητούνται νέες με ταλέντο» τα οποία ανεβαίνουν στο Θέατρο της Ημέρας.

Το 2010 η παράσταση «Άλλη μια μπύρα με το Χένρυ...» (sequel της παράστασης «Μια μπύρα με το Χένρυ» που είχε παιχτεί μερικά χρόνια πριν) ανεβαίνει στον Πολυχώρο «Άγκυρα».

Το 2013 η ομάδα αποκτά τη δική της μικρή θεατρική σκηνή, τη «Μικρή Πλάνη» και ανεβάζει το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Ο Χορός του Θανάτου».

Την επόμενη χρονιά η ομάδα αποφασίζει να περάσει στην εποχή της τεχνολογίας και διασκευάζει τα πασίγνωστο διαδικτυακό ρώσικο animation “Mr. Freeman” ανεβάζοντας την παράσταση “Free Freaks” στην οποία για πρώτη φορά η ομάδα χρησιμοποιεί νέα μέσα τεχνολογίας.

Τη σαιζόν 2015-2016 η ομάδα ανεβάζει το σημαντικό έργο του σύγχρονου Γάλλου συγγραφέα Ρεμί Ντε Βος, «Στη Νεκρά». Η παράσταση πάνω σ’ αυτό το σπονδυλωτό έργο, αποκάλυπτε τη ζωή των ανθρώπων μέσα στα γυάλινα κτήρια των πολυεθνικών εταιρειών της Ευρώπης.

Από το 2018 η Ομάδα Πλάνη αναλαμβάνει τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεάτρου Βαφείο στον Κεραμεικό, ανανεώνοντας το ρεπερτόριο του θεάτρου, καταφέρνοντας να ξανασυστήσει αυτή την ιδιαίτερη σκηνή στο αθηναϊκό κοινό.

Τη σαιζόν 2018-2019 «Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου» της Άννας Ετιαρίδου σηματοδοτούν την «στροφή» της Ομάδας Πλάνη στο ελληνικό ρεαλιστικό έργο. Η παράσταση αποσπά διθυραμβικές κριτικές από το κοινό και παίζεται για δυο χρόνια στο θέατρο Βαφείο.

Τη σαιζόν 2021-2022 η ομάδα μεταπηδά για άλλη μια φορά σε διαφορετικό είδος θεάτρου και ανεβάζει το έργο «Το σύνδρομο της Εύας», εμπνευσμένο από ιστορίες των παρασκηνίων του Μπρόντγουαιη.

Φέτος, η ομάδα Πλάνη επιστρέφει στο ελληνικό ρεπερτόριο και ανεβάζει το καινούριο έργο της Άννας Ετιαρίδου Οι Υπάκουοι ή Reunion σε σκηνοθεσία του Κώστα Δελακούρα και ένα θίασο οχτώ ηθοποιών.

Μετά τους “Επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου”, το νέο έργο της Άννας Ετιαρίδου είναι η βαθιά ενδοσκόπηση μιας γενιάς που νιώθει να ζει μονίμως σε αντίστροφη μέτρηση. Οι ήρωες του έργου - γεννημένοι όλοι το 1974 – είναι μια γενιά που προχωράει “αλυσοδεμένη” σφιχτά με την πορεία της χώρας τα τελευταία τριάντα χρόνια, πολεμώντας να αφήσει τη δική της σφραγίδα στην Ιστορία, δίχως όμως να μπορεί να δει καθαρά ποια είναι. Χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο, με ιδανικά ξεπερασμένα, γυμνοί από κάθε πίστη για ένα καλύτερο μέλλον, οι ήρωες αναμετριούνται με τους εαυτούς τους και τους συνομήλικούς τους, ψάχνοντας να βρουν απάντηση στο δύσκολο ερώτημα: Τι θα αφήσουμε πίσω μας...;

...η συνέχεια επί της σκηνής

Οι παραστάσεις της «Πλάνης»

2020-2022

Το σύνδρομο της Εύας

2018-2019

Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου
 

2016-2017

Στη Νεκρά
 

2015-2016

Free Freaks
   

2013-2014-2015

"Ο χορός του θανάτου"

2012-2013-2014

"Το Στοίχημα"

2009-2010

"άλλη μια μπύρα με τον Χένρυ..."
 

2008-2009

"Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα"

«Αδύνατος Χαρακτήρας»

«Η αβάσταχτη ελαφρότητα του ταλέντου»

(2ος χρόνος)
Μια καυστική σάτιρα για το νεοελληνικό θέατρο

2007-2008

«Το Στοίχημα»
(2ος χρόνος)

2006-2007

«Το στοίχημα»

Μία παράσταση βασισμένη σε διηγήματα του Άντον Τσέχωφ.

2004-2005

«Ζητούνται νέες με ταλέντο για...»
Σατιρικοί μονόλογοι που σχολιάζουν την πραγματικότητα στο χώρο του θεάτρου.

«Ζωντανοί... ή παντρεμένοι.;»

Μια σάτιρα πάνω στην κρίση που περνάει κάθε γάμος στο πέρασμα του χρόνου.

2003-2004

«Μην το πεις... στον Μπαμπά»

   
Ένα καμπαρέ αδιευκρίνιστου τόπου και χρόνου με ήρωες - σύμβολα που ο καθένας παίζει το ρόλο του στο παιχνίδι της εξουσίας.

2002-2003

«Μια μπύρα με τον Χένρυ»
(2ος χρόνος)

2001-2002

«Μια μπύρα με τον Χένρυ»

 
Μια παράσταση εμπνευσμένη από ποιήματα και διηγήματα του Αμερικάνου συγγραφέα Τσαρλς Μπουκόφσκι.

2000-2001

«Σκηνές από ένα μπαρ»
Διάφορα περιστατικά που δείχνουν να συμβαίνουν τυχαία σε ένα μπαρ, βάζοντας στο παιχνίδι και τους θαμώνες

1999-2000

«Να φύγη ο Τρελλός από την Αυλή»

Μία παράσταση γραμμένη σε στίχους, δύο έργα που διαδραματίζονται σε διαφορετικές εποχές.

1998-1999

«Χωροχρόνος»
Η πρώτη παράσταση Bar theatre σε κείμενα βασισμένα σε αυτοσχεδιασμούς της ομάδας.

1996-1997

«Ατρείδες»
Μία παράσταση βασισμένη σε έργα των τριών τραγικών με κοινό άξονα  το μύθο της  βασιλικής οικογένειας των Μυκηνών.

Πρεμιέρα: 4 Νοεμβρίου 2023
Πού:
Θέατρο «Βαφείο – Λάκης Καραλής»
Αγίου Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Κεραμεικός
Στάση Μετρό: Κεραμεικός
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 210 3425637

» περισσότερα